Het Hollywood effect - Hoe spreek je voor jongeren, zónder de aandacht te verliezen?
Jan 15, 2025
Jongeren hebben een spanningsboog van maximaal 10 minuten...
Jongeren zijn continue afgeleidt...
Jongeren van nu zijn niet meer in staat op 1 ding te concentreren...
Wat nu als ik je vertel dat deze uitspraken totale onzin zijn? Ja, ik weet het, dit klinkt als een radicale overtuiging. Maar laat me je meenemen waarom ik geloof dat je jongeren als spreker kunt boeien, zónder verlies van aandacht.
Het Hollywood effect
Weet je wat een goede film uit Hollywood doet? Die houdt jongeren moeiteloos 90 minuten op de bank gekluisterd. Als spreker kun jij dat ook! Misschien geen 90 minuten (laten we realistisch blijven), maar 30 minuten? Absoluut.
Het draait allemaal om het opbouwen van spanning en nieuwsgierigheid. En met de juiste technieken kun je jongeren net zo gefocust houden als tijdens hun favoriete Netflix-serie.
Dát is het Hollywoord effect.
Laat me je meenemen in 3 tips om spanning op te bouwen en ervoor te zorgen dat jouw verhaal blijft hangen!
1. Begin met een knaller
Wat doet een goede film? Die gooit je meteen middenin de actie. Denk aan een intense scène, een mysterie of iets grappigs. Je moet de aandacht grijpen vanaf het allereerste moment. Vertel iets onverwachts of stel een prikkelende vraag. Misschien een verhaal dat zo absurd is dat iedereen even rechtop gaat zitten. Jongeren willen meteen weten: “Waar gaat dit heen?”
Bijvoorbeeld: in plaats van te beginnen met "Vandaag ga ik het hebben over...", kun je zeggen: "Stel je voor dat je morgen wakker wordt en...". Maak het levendig en direct!
2. Vertel in scènes (net als in een film!)
Net zoals in een film, waar het verhaal zich in verschillende scènes afspeelt, werkt dat ook voor jouw presentatie. Wissel af tussen spanning en ontspanning. Vertel iets met emotie, voeg humor toe, gebruik stilte, en maak ruimte voor een moment van reflectie. Houd het dynamisch en wissel tussen verschillende "tonen" in je presentatie.
Als je jouw verhaal opdeelt in kleine, hapklare scènes of momenten, blijven jongeren alert.
Elke keer als er een nieuwe wending komt, trek je hun aandacht weer terug.
Net als bij een spannende film waarbij je de uitkomst wil weten, maar eerst nog even een obstakel moet zien te overwinnen.
De beste manier om dit heel natuurlijk te doen is storytelling. Probeer minimaal 3 verhalen terug te laten komen in je verhaal, en vertel deze met dynamiek, emoties en spanning.
3. Laat ze nieuwsgierig blijven
Jongeren houden van een uitdaging, van iets wat hen aan het denken zet. Stel regelmatig vragen, maar geef niet meteen alle antwoorden. Houd bepaalde informatie even achter en laat ze gissen. Dit bouwt de spanning op. Ze willen weten wat er gaat komen.
Voorbeeld: "Ik vertel je zo wat het geheim is achter... maar eerst...". Het zorgt ervoor dat ze blijven opletten, want ze willen dat antwoord horen.
En onthoud, jongeren zitten vol energie. Ze willen vermaakt worden, maar ook geprikkeld en verrast. Gebruik verhalen, vragen en onverwachte wendingen om ze nieuwsgierig te houden. Het draait allemaal om spanning en ontspanning, precies zoals in een goede film. Heb jij ze eenmaal op het puntje van hun stoel, dan kunnen ze die 30 minuten makkelijk volhouden.
Als spreker kun jij dezelfde magie creëren als een filmregisseur. Houd het spannend, afwisselend en onverwacht. Als je dat doet, blijven jongeren aandachtig luisteren – en misschien vragen ze zelfs om meer!
Bonus tip: Wees authentiek en speel met emoties
Als er één ding is dat jongeren doorzien, is het nepheid. Daarom is authenticiteit zo belangrijk. Wees jezelf op het podium, zonder geforceerde trucs of maniertjes. Jongeren verbinden zich sneller met iemand die echt en oprecht is. Het is prima om jezelf kwetsbaar op te stellen en toe te geven dat je ook maar een mens bent. Die echtheid creëert een band.
Verhalen met emoties zijn de kers op de taart. Iedereen houdt van verhalen, vooral als ze persoonlijk zijn en emoties oproepen. Of het nu een moment van pure vreugde, spanning of verdriet is, emoties houden de aandacht vast. Ze maken je verhaal levendig en herkenbaar. Jongeren willen zich ergens in kunnen herkennen, meeleven of zelfs lachen. Wanneer ze dat doen, blijven ze betrokken.
Waarom werkt dit? Omdat emoties een soort lijm zijn voor je boodschap. Als je iets vertelt dat raakt, blijft het hangen.
Mensen vergeten misschien de feiten die je presenteert, maar ze onthouden hoe je ze liet voelen.
Dus, als je authentiek bent en verhalen vertelt die emoties oproepen, bouw je niet alleen spanning op, maar zorg je er ook voor dat je verhaal impact maakt. En dat is precies hoe je jongeren geïnteresseerd houdt – en nog lang na je presentatie over je boodschap laat nadenken. Of deze nu 3 minuten duurde of 30...